Perimenopauzė ir galimybė pastoti

Perimenopauzės pradžia gali būti labai įvairi. Vienoms moterims prasideda apie 40-45 metus, kitoms 35-40 metus. Perimenopauzė yra įžanga į menopause. Ji gali testis nuo 6mėn iki kelių metų. Natūraliai iš perimenopauzė pereinama į menopauzę.

Anksčiau menopauzė prasidėdavo 50–55 metų moterims, tačiau dabar menopauzė „jaunėja“. Normalu, kai menopauzė parsideda apie 45–47 moters gyvenimo metus. 35–40 metų moters menopauzė laikoma ankstyva menopauze. Tačiau yra moterų, kurioms menopauzė prasideda ir apie 30-uosius metus.

Jei menopauzė prasidėda 30-40 metų amžiaus, tai vertinama kaip priešlaikinis kiaušidžių rezervo sumažėjimas arba išsekimas.

- Kokiais simptomais ji pasireiškia?

Dažniausias simptomas – sutrinkantis menstruacinis ciklas. Ciklas  pradeda trumpėti. Tipiškai menstruacinis ciklas trunka 28–35 dienas, tačiau jis sutrumpėja iki 20 ar net mažiau dienų. Moterys gali kraujuoti ir kas dvi savaites. Tai patys pirmi signalai. Be abejo, yra ir kiti simptomai. Dažniausiai prasideda naktinis prakaitavimas, karščio pylimas, dažnai prasideda depresija, nemiga, nervinė įtampa.

- Ar ją įmanoma supainioti su nėštumo pradžia?

Dažnai moteris gali suklysti galvodamos, kad pastojo, nes dingsta menstruacijjos. Todėl visada esant menstruacinio ciklo sutrikimams, užsitęsus ilgiau negu 35 dienas rekomenduojame atlikti kraujo tyrimą, nustatyti chorioninį gonadotripiną. Jei chorioninio gonadotropino tyrimas nepatvirtina neštumo, rekomenduojama atlikti lytinių hormonų tyrimus, siekiant išsiaiškinti ar moteris yra perimenopauzėje ar jau menopauzėje.

- Kokia yra tikimybė natūraliai pastoti perimenopauzės laikotarpiu?

Mokslu įrodyta, kad kiaušidžių senėjimas prasideda maždaug nuo 28m. amžiaus, tai reiškia, kad vyksta kiaušialąsčių nikimas ir blogėja jų kokybė. Ypač greitai kiaušialąsčių kokybė pradeda blogėti nuo maždaug  36 metų amžiaus. Tikimybė natūraliai pastoti perimenopauzės laikotarpyje sudaro kelis procentus.

- Kaip tą tikimybę padidinti? Pailginti vaisingą laikotarpį šiais laikais padeda specialūs gydymo būdai.

Vienas iš naujausių metodų,  kurį prieš  6 metus sėkmingai pirmieji Lietuvoje pradėjome  taikyti Vaisingumo Centre, yra – kiaušidžių atjauninimo procedura ( PRP). Kiaušidžių jauninimo procedūros metu naudojami pačios moters organizmo ištekliai – moters trombocitais papildyta kraujo plazma (PRP) ir ji gali pastoti natūraliai.

Į kiaušides suleidus trombocitais papildytos plazmos dėl čia esančių augimo faktorių kiaušinėliai pažadinami, o kiaušidžių kamieninės ląstelės transformuojasi į kiaušialąstes.

Galimybė pastoti perimenopauzės ir menopauzės laikotarpiu ženkliai padidėja atliekant pagalbinį apvaisinimą su jaunesniame amžiuje užšaldytomis kiaušialąstėmis.

Pastaruoju metu pasaulyje plačiai plinta kiaušialąsčių šaldymas dėl socialinių indikacijų, tai yra jei moteris esamuoju laiku negali ar nenori gimdyti, ji turi galimybę užsišaldyti kiaušialąstes ir pastoti vyresniame amžiuje.  Tai sėkmingai atliekama ir Vaisingumo Centre.

- Kokios yra nėštumo rizikos šiuo laikotarpiu?

  • Didesnė persileidimo rizika
  • Didesnė priešlaikinio gimdymo rizika
  • Didesnė rizika susirgti gestaciniu (nėščiųjų) diabetu
  • Didesnė nėščiųjų hipertenzijos rizika
  • Dažniau prireikia gimdymo skatinimo
  • Didesnė dalis gimdymų užbaigiami Cezario pjūvio operacija
  • Didesnė chromosominių patologijų rizika

 

- Kaip dėl vaikučio išsivystymo? Daug rašyta apie įvairias negalias, kai moteris gimdo po 35-erių. Gal yra naujų duomenų apie tai?

Didžiausia rizika gimdant po 36 metu amžiaus yra dėl chromosominių ligų, todėl kiekvienai moteriai pradedant 36 metų amžiaus rekomenduojama atlikti NIPT tyrimą dėl chromosominių ligų, ultragarso tyrimą keletą kartų per neštumą ir konsultuotis su gydytojais genetikais.

- Ar yra skirtumas, ar moteris gimdo pirmąjį vaiką tokio amžiaus ar jau ne pirmą?

Pirmą kartą gimdant maždaug 40 metų amžiuje dažniau pasitaiko gimdymo komplikacijos, kaip pvz gimdymo veiklos silpnumas. Be to vyresnioms moterims  atsiranda ekstragenitalinių ligų, nesusijusių su reprodukcine sistema.

- Kaip patartumėte moteriai pasiruošti nėštumui tokiame laikotarpyje?

  • Apsilankyti pas gydytojus  išsamesniam ištyrimui, atlikti visus tyrimus. Atlikti kiaušidžių rezervo tyrimą ( AMH)
  • Vengti streso
  • Gyventi kuo sveikiau: sportuoti, visavertiškai maitintis, atsisakyti žalingų įpročių ir kt.
  • Vartoti maisto papildus

 

- Po kiek laiko nesėkmingų bandymų natūraliai pastoti, reikėtų jau kreiptis į specialistus?

Pagal visame pasaulyje priimtas rekomendacijas  jei moteris iki 36 metų nepastoja 2 metus, privalo kreiptis į Vaisingumo specialistus. Jei moters amžius virš 36 metų- rekomenduojama kreiptis į vaisingumo specialistus jei nepastoja 1 metus.

Kadangi vis jaunesnioms moterims  prasideda perimenopauzė ir menopauzė, mūsų Vaisingumo centro specialistų nuomone tiek laiko laukti nereikia. Nepastojus 6 mėn. nepriklausomai nuo amžiaus rekomenduojame kreipktis į vaisingumo specialistus. Tokią išvadą darome turėdami ilgametę, daugiau nei 25 metų nevaisingumo diagnostikos ir gydymo praktiką.

 

Uždaryti

Ačiū.

Netrukus su Jumis susisieksime.

Registruokitės konsultacijai

Darbo laikas