Kiaušialąsčių užšaldymas

Tyrimai rodo, kad dažniau savo kiaušialąstes užšaldyti ryžtasi išsilavinusios, sėkmingos, didesnes pajamas gaunančios 36–40 metų moterys, 85 proc. iš kurių yra vienišos.

kiausialasteBėgant metams, pastoti tampa sunkiau dėl amžiaus, ligų arba žalingų įpročių. Kiaušialąsčių šaldymas yra vienas iš vaisingumo išsaugojimo būdų, padidinančių galimybę ateityje susilaukti vaikų. Vaisingumo centro vadovė, gydytoja akušerė ginekologė Gražina Bogdanskienė sako, kad sėkminga kiaušialąsčių šaldymo procedūra suteikia galimybę pacientėms turėti prieigą prie savo kiaušialąsčių ilgesnį laiko tarpą.

Plinta užšaldymas dėl socialinių indikacijų „Ši procedūra ypač rekomenduojama pacientėms, kurioms yra paskirtas gydymas, galintis paveikti jų vaisingumą, pavyzdžiui, chemoterapija arba radioterapija, skirta gydyti kai kurių formų vėžį, taip pat gydymas, susijęs su lyties keitimu. Kiaušialąsčių šaldymas taip pat rekomenduojamas pacientėms, kurioms yra ankstyvos menopauzės rizika arba jos serga endometrioze.

Kartais procedūra reikalinga nepanaudotų kiaušialąsčių išsaugojimui, kai pagalbinio apvaisinimo metu gautų kiaušialąsčių skaičius yra didelis, o spermatozoidų jas apvaisinti nepakanka“, – kalba G. Bogdanskienė.

Pasak Vaisingumo centro vadovės, pastaruoju metu pasaulyje plačiai plinta kiaušialąsčių šaldymas dėl socialinių indikacijų. Jeigu moteris šiuo metu nenori gimdyti, teikia pirmenybę karjerai, o ne motinystei, yra nepasirengusi susilaukti kūdikio savo vaisingiausiais metais, ji turi galimybę užsišaldyti kiaušialąstes ir pastoti vyresniame amžiuje, kai galutinai apsispręs, jog nori turėti vaikų. Rūkantys dažniau susiduria su nevaisingumu Įtakos vaisingumui turi daugybė veiksnių – genai, įtemptas gyvenimo būdas, žalingi įpročiai ar sveikatos problemos. Kai kuriuos iš šių veiksnių galima kontroliuoti. Pavyzdžiui, rūkantys žmonės su nevaisingumu susiduria kur kas dažniau nei nerūkantys. „Cigaretėse esančios cheminės medžiagos sąveikauja su hormonais, todėl rūkančioms moterims moteriškų estrogenų gamyba silpnėja ir menopauzė prasideda anksčiau. Galimybė pastoti perimenopauzės ir menopauzės laikotarpiu labai padidėja atliekant pagalbinį apvaisinimą su jaunesniame amžiuje užšaldytomis kiaušialąstėmis. Dėl šios priežasties rūkančioms moterims, norinčioms atidėti motinystę, kiaušialąsčių šaldymas yra išeitis“, – kalba G. Bogdanskienė. Ilgalaikis rūkymas sukelia tiek fizinę, tiek psichologinę priklausomybę nuo nikotino, todėl valios ir motyvacijos mesti rūkyti iš karto užtenka ne visiems. Pagalbą galėtų suteikti ir gydytojai akušeriai ginekologai, kurie turi pakankamai žinių, kad galėtų nukreipti mesti rūkyti norinčias moteris gauti tinkamą konsultaciją. Jeigu mesti rūkyti nepavyksta, iki planuojant pastoti vertėtų pasvarstyti apie galimus žalos mažinimo kelius.
 

Svarbu suprasti, kaip viskas vyksta Pašnekovė pažymi, kad kiaušialąsčių užšaldymas gali padėti išsaugoti vaisingumą, tačiau garantijos, kad pavyks susilaukti kūdikio, nėra. Prieš renkantis šį kelią, svarbu suprasti visus kiaušialąsčių užšaldymo aspektus. „Atvykus konsultacijai pas gydytoją vaisingumo specialistą, atliekami baziniai laboratoriniai tyrimai moters sveikatai įvertinti. Paprastai gydytojas, ultragarsu apžiūrėjęs kiaušides, gali prognozuoti, ar kiaušialąsčių surinkimo procesas bus sėkmingas. Po to išrašomi receptai vaistams, kurie skirti stimuliuoti kiaušides, kad jos subrandintų kelis folikulus, atliekama kiaušialąsčių surinkimo procedūra, kiaušialąstės užšaldomos ir padedamos saugoti“, – pasakoja G. Bogdanskienė.

Moteriai priėmus sprendimą pasinaudoti užšaldytomis kiaušialąstėmis, pradedamas pasiruošimas embriono perkėlimo vaisingumo išsaugojimas ciklui, dažnai tenka vartoti vaistus. Norintiems ilgiau išlaikyti vaisingumą, gydytoja pataria vengti streso, gyventi kuo sveikiau: sportuoti, visavertiškai maitintis, atsisakyti žalingų įpročių, vartoti maisto papildus. Pailginti vaisingą laikotarpį šiais laikais padeda specialūs gydymo būdai. Vienas iš naujausių metodų yra kiaušidžių atjauninimo procedūra (PRP). Kiaušidžių jauninimo procedūros metu naudojami pačios moters organizmo ištekliai – moters trombocitais papildyta kraujo plazma (PRP), ir ji gali pastoti natūraliai. „Rekomenduojama apsilankyti pas gydytojus išsamesniam ištyrimui, atlikti visus tyrimus, taip pat atlikti kiaušidžių rezervo tyrimą (AMH). Įvertinus sveikatos būklę, buvusias ir esamas ligas, galima nuspręsti, ar ne laikas yra užšaldyti savo lytines ląsteles“, – kalba G. Bogdanskienė.

 

Uždaryti

Ačiū.

Netrukus su Jumis susisieksime.

Registruokitės konsultacijai

Darbo laikas