Pirmą kartą Lietuvoje po kiaušialąsčių greito užšaldymo gauti embrionai

kiausialaste

Vitrifikacija - tai embrionų ar kiaušialąsčių ypač greitas užšaldymas, kai tirpalas virsta kieta medžiaga. Vitrifikacija vyksta dviem etapais. Iš pradžių iš ląstelės yra pašalinamas vanduo, o po to akimirksniu užšaldoma. Šio proceso metu nesiformuoja ledo kristalai. Tai yra svarbiausias vitrifikacijos pranašumas, nes ledo kristalai gali pažeisti kiaušialąstę.

Gydytoja G. Bogdanskienė pabrėžia, kad tai dvigubo sudėtingumo procedūra, kadangi buvo atlikta kartu su TESA, kurios metu aspiracijos būdu imami spermatozoidai tiesiai iš sėklidžių.

Pasak medikės, šiandien galima pasidžiaugti, kad net ypatingų problemų turinčios poros, gali susilaukti vaikelio, tai prilygsta stebuklui.

Gydytoja tikisi, kad ši procedūra atvers didesnes galimybes susilaukti ateityje biologinių vaikų moterims, kurioms reikalinga chemoterapija ar radioterapija dėl vėžio, turi kiaušidžių negalavimą arba jas prarado.

Kiaušialąsčių vitrifikacija tai taip pat būdas išsaugoti nepanaudotas kiaušialąstes dirbtinio apvaisinimo metu, kuomet gautų kiaušialąsčių skaičius yra didelis, o spermatozoidų jas apvaisinti nepakanka.

Pranešime rašoma, kad priežastys atlikti kiaušialąsčių šaldymą nebūtinai turi būti medicininės. Šiuolaikinė moteris dažniausiai suteikia pirmenybę karjerai, o su amžiumi galimybė sveikam nėštumui mažėja. Todėl moteris gali saugumo sumetimais užšaldyti savo kiaušialąstes ir panaudoti jas vėliau.

 
www.DELFI.lt
2012 m. balandžio 23 d

 


 

Uždaryti

Ačiū.

Netrukus su Jumis susisieksime.

Registruokitės konsultacijai

Darbo laikas